Mediaspeler/streamer

Ok laten we beginnen met de term mediaspeler.
Wat is dat?
Nu zul je je afvragen “Frank, natuurlijk weten we wat een mediaspeler is”, en ja dat snap ik maar ik haal het even apart aan met een reden.

Over de jaren heb ik enorm veel spelers hier gehad, niet alleen voor korte periodes, maar ook voor langere periodes, toch moet ik eerlijk zeggen dat de meeste mediaspelers hier bar snel weer weg zijn. De reden is eigenlijk heel simpel. Ik ben gek op knutselen en ga ik een projectje tweaken dan ga ik een hogere moeilijkheidsgraad zeker niet uit de weg, maar om elke keer probleem op probleem op te lossen en continue dingen aan te moeten passen….. nee sorry daar heb ik geen zin in.

Toen onze Dune kapot ging moest ik wat anders. We hebben toen verschillende boxen geprobeerd, op dat moment bijna allemaal gebaseerd rond of om Kodi. Een magisch woord dat Kodi, iedereen heeft het erover, de meeste mensen zijn enthusiast maar misschien heb ik gewoon enorm veel pech gehad maar ik vind het helemaal niets.

De eerste boxen (zal geen namen noemen) waren allemaal van “goede” kwaliteit (we kopen/verkopen hier geen troep) maar allemaal hadden ze wel wat, waar bij de een de hele database steeds vast liep gedurende het scannen was bij de andere het weer niet mogelijk om de output goed te krijgen op 23.976 waardoor we regelmatig naar schokjes zaten te kijken, en bij de laatste box die we getest hebben (nog geen 5 maanden geleden) was het helemaal feest, alles werkte goed maar de speler weigerde pertinent op een ander formaat uit te sturen dan 25-60 hz, 24 was met geen mogelijkheid goed te krijgen, na 4-5 images geflashed te hebben hebben we het maar opgegeven.

Het stomme is dat we na de Dune voor “tijdelijk” een popcorn hour gekocht hebben, was toen een van de goedkopere “goede” spelers en hij was letterlijk bedoeld voor “tussendoor” maar zie hier…. het ding staat er nog steeds, wel ondertussen al 2 voedingen moeten vervangen (goedkoop gemaakt) maar het ding speelt nog steeds af wat we downloaden, maar je merkt wel dat hij zijn leeftijd begint te vertonen, alles werkt nog perfect maar de interface is nu wel echt verouderd (lage resolutie) en ook met 265 hoef je niet echt aan te komen, dus de tijd begint wel echt te dringen, maar goed van al die boxen heb ik er nog geen een gehad die echt werkte zoals ik wilde.

Een mediaspeler moet je in principe aansluiten en direct kunnen gebruiken, daarnaast moet hij zonder tweaks of aanpassingen natuurlijk elk formaat kunnen spelen, is het leuk als er een plaatje met overzicht bij staat en wil je natuurlijk top beeld en geluidskwaliteit. vandaar dat ik ook nog altijd op zoek ben en toen JVB me aangaf dat ze een nieuwe top speler hadden heb ik meteen aangegeven dat ik die wel eens wilde zien

Pro
Bij alles word tegenwoordig pro gedrukt.
iPad pro, Mavic Pro (drone), MacBook Pro, iMac Pro, P30Pro etc. etc.
De naam pro staat voor mij ondertussen bijna synoniem aan THX welke voor mij echt alle waarde heeft verloren sinds ze apparatuur zijn gaan branden waar absoluut het logo THX zoals wij het kende niet op zou mogen staan. En THX is niet de enige mijn telefoon heeft bv dolby, het zal wel met de tijd te maken hebben en dat mensen gewoon alleen nog maar kijken naar labeltjes en “loze” kreten.

Anyway, voor mij zou een pro speler een speler moeten zijn die voor PROFESSIONELE toepassingen bruikbaar is.
Maar goed een mediastreamer voor professionele toepassingen…. mmmmm welke professionele toepassingen dan wel?
Wel voor de calibraties doe ik regelmatig werk voor film huizen waar films worden afgemixt die jullie later op BD of Netflix zien en ik heb daar echt nog nooit een mediastreamer gezien die gebruikt word, die beelden komen van supersnelle servers in RAW formaat met professionele fiber aansluitingen en/of SDI en gaan mixtafels in met professionele (gecalibreerde) monitoren waar de mix word gemaakt waarna ze naar een ander station gaan voor kleur correctie en weer een andere voor de geluidsmix waarna ze vaak gestreamed worden in een bioscoop achtige opstellingen voor de finale mix. Ik heb daar echt nog nooit iemand zien lopen met een mediaspeler zoals wij die hebben.

Maar goed, laten we Pro dan even anders bekijken.
Voor een Pro machine vind ik dat hij alles moet kunnen afspelen, inclusief files met een hoge bitrate. In onze huizen liggen netwerk kabels van maximaal gigabit, nu kun je denken dat dit genoeg is voor streamen, en dat is ook wel zo, maar hou wel in gedachten dat een gigabit verbinding in een huis natuurlijk over switches loopt, andere computers er gebruik van maken etc. die gigabit haal je amper of zelden. En daarbij komt dat de meeste mensen een mediaspeler aansluiten via wifi (is dat wel aansluiten….. laten we het zo zeggen streamen via wifi) en dan haal je helemaal problemen binnen, wifi is absoluut niet geschikt voor high-end (pro) streaming. Natuurlijk kun je de NAS naast je speler zetten maar dan nog…. lawaai, hitte etc.

Dus een goede pro machine moet een aansluiting hebben voor een harddisk, en dan het liefst niet extern, maar intern. En dat is de Zappiti

Harddrives
Ok dat is punt 1 waar de Zappiti meer dan genoeg aan voldoet, niet 1 maar maar liefst 2 interne harddisken kunnen geplaatst worden, op deze manier zou zelfs de hoogste bitrate die je kan downloaden geen probleem mogen zijn.

Maar goed voor pro moeten we natuurlijk ook minimaal 2 HDMI uitgangen hebben.

Uit en ingangen
Voor de HDMI zitten we helemaal goed 1 voor dedicated audio en 1 voor dedicated/mixed video.
En voila… ook dat is aanwezig. Hij heeft zelfs nog een HDMI input voor als je gebruik wilt maken van de features van de speler.
Daarnaast vinden we ook een serie analoge uitgangen, een optische uitgang en….. een zero signal uitgang.

ZERO output
Tja dat kan ik me indenken dat je denkt “wat is dat?”
En het is eigenlijk letterlijk wat het zegt, een output waar geen signaal af komt.
Maar waarvoor is dat?
Wel je kan dit aansluiten op je receiver/pre-amp en op deze manier (laten we het heel simpel houden) zijn de 2 apparaten gelinkt en voorkom je problemen met eventuele storingen, er is als het ware een “referentie” signaal en daardoor krijg je een betere performance (nogmaals dit is super simpel uitgelegd), en om eerlijk te zijn dit zijn toch wel features waarvan ik zeg…. die pro aanduiding is zo gek nog niet.

Maar daar stopt het niet.

Voeding
Als we goed geluid en beeld willen hebben dan moet ook het voedingspakket flink zijn. Een simpele opbouw met goedkope onderdelen kan misschien dezelfde specs geven maar dat betekent niet dat je ook goede kwaliteit hebt… wel ik zou je willen adviseren even goed naar de foto van de binnenkant van de speler te kijken….. dat is toch wel erg mooi uitgevoerd, haal voor de grap maar eens zo een “babi pangang” speler open en je ziet meteen het verschil, dit is gewoon mooi en de kwaliteit druipt er vanaf (wel even in perspectief natuurlijk).

En natuurlijk moeten we de unit wel goed kunnen bedienen.

De AB
Ik vind het nog steeds ronduit bespottelijk dat er spelers voor home theater op de markt zijn zonder een afstandsbediening met backlight. Het is toch van de zotte dat je eerst je telefoon moet pakken voor de zaklamp om je speler te kunnen bedienen…. gelukkig heeft de Zappiti een mooie (uitgebreide) afstandsbediening met backlight, en de backlight functie is zeer makkelijk in het donker te vinden, en vergis je niet er is een enorm verschil met backlights, maar de Zappiti doet het goed, alles is duidelijk te lezen en de “aan tijd” is net lang genoeg. Daarnaast is de Zappiti ook te bedienen via je smartphone, er zijn verschillende apps beschikbaar, ik heb er zelf 2 getest en beide werkten gewoon direct op de speler (android).

Files
Tja daar kan ik kort over zijn.
Van wat ik getest heb werkte alles.
De speler geeft een goede performance voor nagenoeg alles files die je er maar naar toe gooit, switchen van resoluties gaat allemaal vlekkeloos (van wat ik getest heb) en zodra er HDR word afgespeeld springt onze JVC N7 direct naar de HDR stand… mooi.

Maar er is meer
Een review schrijven over deze speler is enorm moeilijk aangezien er veel dingen zijn die eigenlijk een aparte review waard zijn.
Wat denk je bv van :

Scaling, up en down en meer
De zappiti gebruikt een zogenaamde Magic Pixel 2.5 engine (waarom nou weer magic…) welke materiaal erg mooi upscaled naar bv 4K.
Maar dankzij de scaling van de speler is het ook mogelijk om van HDR naar SDR te gaan zodat je toch – op een niet 4K toestel – kan genieten van de nieuwste files, dit omdat de resolutie ook netjes word terug gebracht naar 1080P.

Maar Zappiti is niet dom en heeft wederom een functie die de naam pro toch weer verdiend.
In het menu vind je een optie genaamd “direct output” door dit te selecteren kun je per resolutie inschakelen wanneer de speler wel gebruik maakt van zijn eigen scaling en wanneer de speler het signaal gewoon rechtstreeks naar de projector of scaler stuurt. Dit is ideaal als je bv een externe scaler of goede projector gebruikt en je weet bv dat 1080P gewoon mooier word gedaan door de scaler maar 576P niet. Dit is toch wel een waanzinnig mooie feature waar vooral de tweaker enorm lang mee bezig zal zijn, en de casual gebruiker gewoon alles op auto kan zetten.

Menu support
Vaak een frustratie bij veel spelers.
Maar de Zappiti heeft het voor elkaar, voor zowel dvd als bd kun je gewoon gebruik van de (light) menus.
Dit maakt navigeren echt een stuk makkelijker.

De interface
Ach daar kan ik kort over zijn, het is mooi. (PUNT)
Kijk ik ben iemand die het leuk vind dat ik een database kan aanmaken en zal dit ook gebruiken, het heeft gewoon wat om bij een film een plaatje te zien. Maar ik wil ook gewoon kunnen browsen zonder al die poespas. En daar zit het eerste negatieve dingetje, maar dit is 100% persoonlijk.

Laten we eens kijken wat we hebben.
Als we de speler gewoon gebruiken als browser kun je via de browser alle bronnen en netwerk locaties enorm makkelijk vinden, beide nassen in ons huis werden zonder moeite gevonden, even wachtwoorden invullen en klaar (pffff dat hebben we wel eens anders meegemaakt), je kan nu gewoon door alle files en mappen browsen, een film aanklikken en afspelen, alles werkt perfect.

Bij dit browsen zie ik trouwens goed wat ik mis bij de popcorn hour, de GUI laat veel en veel meer informatie zien door de hogere resolutie, dit is toch wel een verademing.

Wil je echt mooi werken dan word het de database, ofwel het mooie werk.
Nu word je getrakteerd op vele goodies. Buiten een omschrijving van de film krijg je ook de optie om een trailer te bekijken (dit is toch wel een hele gave optie, vooral voor groepen die op visite komen en even willen weten waar de film over gaat), je kan ondertitels downloaden, en dit gaat enorm veel makkelijker dan bij de popcorn hour eigenlijk is alles perfect en gaaf ware het niet……

Het “enige” “nadeel”
Ach nadeel, ik denk dat je dit niet eens zo mag zeggen.
Om gebruik te maken van deze optie moet je eerst de harddisken scannen (of de netwerk bron), wij hebben hem een nachtje laten staan en toen was het allemaal klaar, je ziet wat conflicten die je handmatig mag oplossen (eitje), je ziet dat films in een serie zoals bv JAWS allemaal netjes bij elkaar staan (Saga optie) en wel…. het is wel heel gelikt allemaal. Je zou zeggen “Frank je bent heel positief maar je begint met “nadeel”” tja dat klopt.

Wij hebben een mapje genaamd “MOET NOG KIJKEN”.
In dit mapje staan films/series etc. die we nog moeten kijken, vaak materiaal wat ik niet direct wil bewaren of in een database wil invoeren. En nu komt het probleem. Op de popcorn hour kan ik gewoon naar de map van de film, druk op info en de speler zoekt online welke film het is en laat een foto en omschrijving zien, klopt die niet kan ik dit aanpassen, en daarna kan je ondertitels downloaden. Dit gaat niet automatisch en je kan zelf kiezen welke ondertitel bij de film hoort, dit is meer werk dan automatisch maar ik heb wel de optie om dus zelf te kiezen welke ik wil, welke taal en bv bij een serie welke episode. Daarna kan ik gewoon de film deleten en er is niets meer op het systeem aanwezig.

Bij de zappiti werkt dit niet jammer genoeg.
De browser is echt een browser, als je eenmaal in de film zit werkt alles zoals het hoort, maar je kan geen ondertitels downloaden als de film speelt of als je in de map van de film staat, voor deze functie moet je echt de film inscannen in de database.

Op zich geen probleem hoor ik je zeggen… nope dat is het ook niet.
Ga naar het mapje, voer dit in, laat de speler scannen (paar seconde) en download de ondertitels en spelen maar. Wil je de film kwijt moet je hem wissen. In ons geval moet ik hem altijd wissen, kopieeren naar zijn nieuwe plek (bewaarde films) en dan opnieuw laten scannen (dit gaat automatisch). Toch wel meer werk.

Nu moet ik wel meteen zeggen dat dit iets is wat ik nog geen enkele speler heb gezien behalve de popcorn hour maar het is echt het enige aan de Zappiti waarvan ik zeg “dat mag anders en dat zou het de perfecte speler maken”.

Meer en meer
Het is bijna ondoenlijk want de lijst blijft maar groeien terwijl ik bezig ben “oh ja dat is ook leuk, oh dit is ook handig” je kent het wel. Dus even wat dingen in het kort.

De bediening via een telefoon of tablet is ideaal, ziet er echt waanzinnig gelikt uit en heeft daarnaast de optie voor dedicated muziek, echt iets voor de audio liefhebber, helemaal gezien de kwaliteit van de speler. Daarnaast kun je zorgen dat de kinderen alleen maar zien wat jij wilt dat ze zien via parental control (handig voor sommige). En wat dacht je Zappiti share waarbij je meerdere spelers in een omgeving kan aansturen, of Zappiti bonus (waanzinnig) waarbij je extra’s te zien krijgt van de film, even herleven de moment van de Laserdisc en DVD/BD met special features weer. Verder vind je een IR extender in de doos voor als je de speler “verstopt”, dit raadt ik trouwens niet aan, de speler is gebouwd op een fanless principe en helemaal als je harddrives intern plaatst raadt ik echt aan de speler genoeg ademruimte te geven, bouw het ding dus niet helemaal in tussen of boven je eind versterkers. Ergens onder in het rack is de juiste plaats voor speler, versterkers altijd bovenin met ontluchting (warme lucht gaat naar boven).

Natuurlijk is de speler ook volgestopt met leuke en handige apps, en natuurlijk vinden we ook YouTube, via de google playstore kun je verder naar harte lust apps downloaden. Dit werkt met de afstandsbediening best pittig (lees bijna onmogelijk) maar gelukkig kun je ook een draadloze muis en keyboard aansluiten.

En als laatste in dit stukje.
Heb je ook zo een hekel aan die felle blauwe leds die je hele film ervaring verknallen?
Wel de Zappiti heeft er ook een, maar….. op de afstandsbediening vind je gelukkig een knopje “dimmer” en die laat de led uit gaan… wat een verademing (en mooi dat het mogelijk is), je wil niet weten hoeveel toestellen hier een stuk tape over de led hebben.

Conclusie
De Zappiti Pro is mijn inziens een echte pro speler.
De speler pakt echt elke file die er naar toe stuurt (wat ik heb kunnen testen) is volledig toekomst voorbereidt met mooie scaling maar ook direct outputs, ondersteund de super belangrijke cinema framerate van 24.976 (geloof me dat is echt vitaal voor perfect film kijken), en heeft daarnaast ondersteuning voor H265 en 4K 50/60

Tel daarbij alle aansluit mogelijkheden en gewoon enorm goede prestaties en we hebben hier een echt winnaar. De Zappiti is een schot in de roos.

De speler zoals wij hem getest hebben kost 799.00 euro en is elke cent waard. Maar maak je geen zorgen, als je niet al die extra dingen wilt zoals harddrives en minder eisen stelt aan de voeding (kwaliteit) dan zijn er ook goedkopere versies.

Hier zie je de verschillen (prijzen bij opvraag).

Ben je in de markt voor een media speler die gewoon alles speelt, makkelijk te bedienen is en niet teveel tweak werk behelst pak dan gewoon een van de lagere zappiti spelers (klinkt wat denigerend maar ook die spelers zijn gewoon erg goed), maar wil je echt een waanzinnig complete speler die ook nog eens zeer goed klinkt, gebouwd is om een flink aantal jaren te blijven spelen… en mijn inziens de titel pro zeker wel verdiend…. dan is de zappiti pro 4K HDR echt meer dan de moeite waard.

HIGHLY recommended
Vanaf nu leverbaar, mail voor prijzen naar verkoop@hometheater.nl