Een paar dagen geleden ben ik begonnen met het testen van een OPPO speler met ingebouwde Darbee processing.
De speler zal vanaf nu ook via ons te bestellen zijn, en ook binnen een paar dagen in de webshop aanwezig zijn.
Voor de mensen die niet helemaal weten wat Darbee is :

Darbee
Laat ik beginnen met de volgende uitspraak :
“Ik ben echt een beeld purist, in feite wil ik het beeld zien zoals de maker het bedoeld heeft”

 

 

Of wel, ik zal niet zo snel dingen aan het beeld veranderen.
Uitzonderingen zijn dingen als frame interpolatie, maar dan wel in de laagste stand, om de simpele reden dat ik dit een vooruitgang vind, een van de dingen van film die ik minder vind is het verlies aan scherpte bij pans en dit word door frame interpolatie (mits goed geïmplementeerd) voor een groot gedeelte opgevangen, en op de laagste standen heb je nog steeds het “film” gevoel.

 

 

Je zou dus kunnen zeggen dat als het beeld beter word ik er serieus naar kijk, net als een ieder, maar dat er maar weinig technieken zijn die ik ook echt gebruik. Wat veel mensen zich namelijk niet realiseren is dat er feitelijk altijd een concessie word gedaan, vooral bij “scherpte toevoegers” is dit een probleem. Laat ik het erg versimpelen, een bestand heeft 1920×1080 pixels, de display heeft 1920×1080 pixels, met andere woorden als we ZONDER aanpassingen het beeld naar de display sturen dan hebben we alles wat in het bronmateriaal zit, zodra we dingen gaan TOEVOEGEN moeten andere dingen WEGVALLEN, het is een simpele kwestie van “de fles is vol, als er meer bij gaat dan loopt hij over”. Dit is trouwens niet helemaal waar, maar voor een versimpeling van het gegeven werkt dit denk ik het snelst.

 

 

Bij verscherpingen is het probleem vaak dat in 99% van de gevallen de grote objecten wat meer scherpte lijken te krijgen maar alle fijne detail vervalt, of er komen lelijke witte randen langs, vroeger bij DVDs konden we dit probleem al als “edge enhacening” wat in 90% van de gevallen zorgde voor een DVD die op een TV er redelijk goed uitzag maar op een projector erg lelijk.

 

 

Of wel in het kort, er is NOOIT een oplossing bij verscherping die NIETS als nadeel heeft, de vraag is….. is het het waard.
Zoals het net aangehaalde frame interpolatie spreken we daar over een zogenaamde techniek die eigenlijk niets (afhankelijk van het systeem) aan de originele frames veranderd, hij voegt alleen frames toe, maar bij technieken als verscherping, super resolutie en Darbee praten we wel degelijk over technieken die iets toevoegen, en daarvoor iets anders weghalen. De grote vraag is, wat haalt het weg en wat haalt het terug ?

 

In het geval van Darbee werkt de techniek anders dan als wat we gewend zijn het effect is een beetje te vergelijken met een soort van “diepte enhancement” bepaalde gedeeltes van het beeld krijgen een soort van dichtgelopen zwart, maar dit klinkt erger dan het uiteindelijk is, vergelijk het een beetje met een soort van “drop shadow” in Photoshop. Het effect word gecombineerd met een “highpass achtige” verscherping van wat ik kan zien, dit zijn redelijk vage termen voor mensen die geen ervaring hebben met dit soort technieken en Photoshop maar in de praktijk betekend het dat het beeld bepaalde onderdelen meer naar voren laat komen, denk aan een hoed die iemand draagt, zonder Darbee zie je gewoon een hoed met een redelijk vlakke structuur, met Darbee krijg je ineens te zien dat er allemaal kleine werkjes in de hoed zitten, het mooie aan onze hersenen is dat als je daarna Darbee weer uitzet je dezelfde structuur terug ziet maar veel minder “aangezet”.

 

 

Binnen de fotografie zien we dit soort filters zeer veel, denk bv aan de Clarity slider in Lightroom en Photoshop, Tonal Contrast van NIK/Google of bv Clarity van Topaz. Binnen de video wereld zijn al jaren fabrikanten ermee bezig, denk aan luma, color en contrast verscherping, edge enhancement, 3D sharpening etc. In de praktijk proberen ze allemaal detail te laten zien die je normaal net mist, en dit is in mijn optiek ook hoe scherpte zou moeten werken, maar jammer genoeg word dit vaak over het gehele beeld gedaan en dus ook over de gedeeltes die uit focus zijn, en juist daar is het effect dodelijk voor de beeld ervaring.

 

 

Dit is iets wat de Darbee toch beter doet, en vraag me niet hoe.

 

 

Mijn mening
In verschillende topics online heb ik al mijn mening uitgesproken dat verscherpingen ALTIJD concessies doen en dat ze in de laagste stand misschien wel wat toevoegen maar dat het altijd een zeer fijne afstelling moet hebben. Die mening heb ik nog steeds echter de Darbee kun je gelukkig ook zeer fijn afstellen, ik draai nu in de OPPO met een setting tussen de 20-30% en ik moet bekennen dat ik dat wel erg fijn vind. In sommige scenes vind ik het beeld wel te hard, maar laten we zeggen dat in 90% van de film ik het effect zeer zeker prefereer boven de Darbee uitgeschakeld.

 

 

Zoals bij zoveel enhacements is het een kwestie van “beleid”, als je de full pop gebruikt met alles voluit dan is het letterlijk niet om aan te zien, maar in de Hi-Def mode met een zeer lichte aanpassing is het wel iets dat ik niet meer uit zou zetten.

 

 

De prijs is niet een reden om het niet te doen, de OPPO met Darbee is maar iets meer dan 100.00 duurder en dat is het zonder enige twijfel waard.

 

 

Conclusie
Ik zou geen 300,00 betalen voor het effect dat de Darbee laat zien, maar tussen de 100-200,00 denk ik dat je een leuke winst kan behalen, maar gebruik het effect HEEL subtiel. De extra diepte en aanzet van kleine details in het beeld maken het beeld wat meer “crispy” en geven het beeld wat meer diepte. Het feit dat hij ingebouwd zit in een van de beste BD spelers van dit moment maakt de keuze voor de D versie van de OPPO alleen maar een zeer goede.

 

 

Highly Recommended in de vorm van OPPO D.